Vaardigheden die je nodig hebt om de beste wijn te spotten

Je hoeft geen expert te zijn om te weten dat de juiste wijn je etentje tot een succes kan maken. Als je op zoek bent naar iets nieuws en spannends, heb je misschien meer informatie nodig dan wat er op de fles staat. Smaakpapillen zijn betrokken bij het proeven van wijn. Iedereen heeft andere smaakpapillen, dus iedereen ervaart smaken anders. Wijn is een zintuiglijke ervaring, het is net zo afhankelijk van geur als van smaak. Daarom genieten zelfs mensen die geen alcohol drinken vaak van wijn. Terwijl wijnexperts subtiele verschillen in smaken of geuren kunnen onderscheiden door er hun aandacht op te richten. Als je echter niet echt weet hoe je de ene wijn van de andere moet onderscheiden en weet welke je het beste kunt pakken, dan kan je een vinoloog opleiding volgen.

Wervelen en snuffelen

Het belangrijkste om te doen is wervelen en snuiven. Dit lijkt misschien een logisch idee, maar het is gemakkelijk om deze stap te vergeten als je het niet goed doet. Wervelen betekent niet alleen met je vinger of een lepel rond de wijn in je glas roeren. Het vereist een cirkelvormige beweging met enige kracht die zal helpen om aroma’s van het oppervlak van de vloeistof vrij te maken. Snuiven betekent direct ruiken na het ronddraaien, meestal door beide neusgaten tegelijk. Als je het goed doet, kun je met draaien en snuiven verschillende smaaktonen herkennen die kunnen optellen om te bepalen of iets goed voor je is. Als dit je nog steeds niet zou helpen, zou een training die je certificeringen kan garanderen of een svh diploma je helpen de beste fles wijn te spotten.

Let op de kleur

Je weet waarschijnlijk dat de kleur van een wijn je kan vertellen over de leeftijd, de druif en de regio. Er zijn echter andere dingen waar je op moet letten bij het onderzoeken van de tint van een wijn. Hoe dieper en intenser de kleur, hoe ouder de vintage waarschijnlijk zal zijn. Het geeft ook een hogere kwaliteit aan. Kleurverzadiging of helderheid is een maat voor hoeveel licht door de vloeistof wordt geabsorbeerd. Dit kan aangeven of een wijn is gerijpt in eikenhouten vaten of kort na het maken is gebotteld. Hierdoor krijg je een andere smaak dan een uit een ouder jaargang.

 

Cafecees
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart